puszka.pl - pysznie!

Sos porowy do lasagne zamiast beszamelu

Bardzo dobrze smakuje z lasagne szpinakowo-brokułową (należy wtedy kłaść w takiej kolejności: na dół sos, potem makaron, szpinak, makaron, brokuły, na brokuły sos, na to makaron, szpinak, itd, a na samą górę sos)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

2 pory
3 ziemniaki
1/2 szklanki białego wina
mleko sojowe w proszku
ew. mąka pszenna
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Pory pokroić w paski, udusić na oliwie, dodać pokrojone w kostkę surowe ziemniaki, dusić pod przykryciem do miękkości, ewentualnie podlać wodą.

Gdy ziemniaki są miękkie, podlać winem i odparowywać jakieś 15-20 min. Zmiksować, dodać przyprawy, zabielić mlekiem sojowym. Jeżeli będzie zbyt rzadkie, zagęścić odrobiną mąki.

Wskazówki i uwagi:

Trzeba dodać dużo pieprzu!
Nadesłał(a) ~wegAnka, dnia: 2007-05-03 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: