Zupkę wymyśliłam na potrzeby diety owocowo-warzywnej, jest bardzo lekka, ale można się najeść (najlepiej z dokładką :)) Bardziej pożywna mogłaby być z ziemniakami, a
poza dietą - można ją wzbogacic np grzankami albo groszkiem ptysiowym. Smacznego :)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 3 osób
1 l wody
puszka groszku (450 g)
dwie marchewki
1 średnia cebula
mały kawałek selera
kilka mięsistych liści sałaty (~ dwa na porcję)
sól
Przygotowanie:
Wodę posolić (ok. pół łyżki), postawić na gazie, a tymczasem: marchewkę i seler obrać i pokroić dość grubo, odsączyć groszek, cebulę obrać z wierzchnich warst i położyć bezpośrednio na mały gaz, obracając, aż zwęgli sie skórka, a cebula trochę zmięknie, obrać to, co się zwęgliło.
Warzywa gotować ok. 30 min., przetrzeć przez sito albo zmiksować.
Ja już więcej nie doprawiam, zostawiam takie delikatne, ale można pewnie poszaleć z różnymi ziołami.
Teraz zabrzmi dziwnie, ale: sałatę kroimy w paski i używamy jako makaronu - wrzucając zawsze świeżą do talerza i zalewając niezbyt gorącą zupą.
Smacznego :)
Wskazówki i uwagi:
Myślę, że liście sałaty powinny być naprawdę grube i świeże, żeby zachowały formę w ciepłej zupie.
Nadesłał(a) tieszka,
dnia: 2007-05-05 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.