puszka.pl - pysznie!

Pasztet fasolowo-warzywny

Znakomity na Wielkanoc w rodzinnym gronie.


Rodzaj diety: ovo-wege

Składniki:

1 szkl. ugotowanej na miękko fasoli białej (np. Jaś)
1/2 średniego selera
2 pietruszki
2 cebule
mały por
4 jajka
3 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki(lub innych świeżych ziół)
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki tymianku
sól i pieprz
ewentualnie 2 marchewki

Przygotowanie:

Warzywa drobno pokrój i ugotuj w minimalnej ilości wody. Odcedź, przepuść przez maszynkę z fasolą. Do masy dodaj żółtka, pietruszkę, sól i przyprawy i ponownie zmiksuj. Ubij sztywną pianę z białek. Stopniowo dodawaj do niej warzywną masę i delikatnie mieszaj. Nagrzej piekarnik do 175 st.C. Pasztetową masę wyłóż do formy wyłożonej specjalnym pergaminem lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piecz ok. 45-50 min., aż pasztet stanie się sprężysty.

Wskazówki i uwagi:

Fasolę trzeba wcześniej (najlepiej na całą noc) namoczyć w wodzie i gotować oddzielnie od warzyw.Pasztet jest łagodny w smaku.
Nadesłał(a) Aszija, dnia: 2007-05-07 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: