Pieczarkowe kapelusze do obiadu
Takie grzybki machnęła mi kiedyś mama, okazało się, że w lodówce jest tylko żarówka i pieczarki właśnie :-) Pomysł był... oj, jakże trafiony!
Rodzaj diety: ovo-wege
Składniki:
kilka dorodnych pieczarek
sól
jajko
bułka tarta
masło lub olej do smażenia
ew. żółty ser pokrojony w małe kawałeczki (po jednym na kapelusz)
Przygotowanie:
Pieczarki obrać (chyba że ładniejsze się jakieś trafiły), odrzucić trzonki. Kapelusze posolić od środka, panierować w jajku i bułce i myk na rozgrzane masło (może być olej, jednak pieczarki i masło bardzo się kochają) blaszkami do dołu (!). Chwilę smażyć, odwrócić i włożyć do środków kawałeczki sera (jak ktoś lubi), poczekać, aż się rozpuści i podawać.
Wskazówki i uwagi:
Trzonki można pokroić, podsmażyć i posypać nimi ziemniaczki, które podamy do kapeluszy (pychota!). A do tego surówka.
Twoje zapiski: