2 duże marchewki
1 duży seler
2 pietruszki
1 por
1 kostka warzywna (bulion)
liście laurowe
1/3 opakowania kostki sojowej
1 duża cebula
olej/ oliwa do smażenia
sos sojowy
sól
pieprz
kurkuma - co najmniej 2 łyżki
opcjonalnie: papryka ostra i słodka
opcjonalnie: plasterek żółtego sera na porcję
Przygotowanie:
Zagotować wodę z kostką bulionową i kilkoma liśćmi laurowymi w garnku średniej wielkości. Warzywa pokroić w drobniutką kosteczkę (ok. 5 mm) i dodać do wrzątku.
W międzyczasie ugotować kostkę sojową, odsączyć. Na patelni rozgrzać olej/ oliwę, smażyć ok. 10 min. pokrojoną cebulę i kostkę sojową, co jakiś czas polewając sosem sojowym.
Pod koniec gotowania zupy dodać sól, pieprz, co najmniej 2 łyżki kurkumy i inne przyprawy w zależności od upodobań. Dodać podsmażoną kostkę z cebulą, podgotować jeszcze z 2 minutki. Podawać z plasterkiem żółtego sera na wierzchu. Mniam ;-)
Wskazówki i uwagi:
Warzywa powinny być naprawdę drobno pokrojone, co skraca czas gotowania i jest częścią końcowego efektu :-)
Nadesłał(a) ~Anna,
dnia: 2007-05-26 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.