puszka.pl - pysznie!

Baba - pasta/ dip z bakłażana i tahini

Klasyczna przekąska/przystawka kuchni arabskiej, znana też w części krajów śródziemnomorskich. Oryginalna nazwa to baba ghanouj (lub baba ghanoush). Świetnie nadaje się do podania na różnych przyjęciach oraz jako przekąska.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 bakłażan - spory, świeży (z napiętą, błyszczącą skórką)
1/4 szklanki soku z cytryny
4-5 łyżek tahini
2 ząbki czosnku
1,5 łyżeczki soli
opcjonalnie odrobina pieprzu lub mielonego kuminu
garść świeżej natki pietruszki do posypania

Przygotowanie:

Bakłażana będziemy piec w piekarniku, więc odrywamy listki wokół łodygi, ale (uwaga!) nie odcinamy samej łodygi. Robimy to, żeby listki pod wpływem temperatury się nie ususzyły i nie spaliły. Bakłażana należy jeszcze ponakłuwać widelcem żeby nie eksplodował. Pieczemy go ok. 20 min. w mocno rozgrzanym piekarniku. Jeśli nadal nie jest miękki, trzymamy go w piekarniku odpowiednio dłużej.

Po wyjęciu czekamy, aż bakłażan przestygnie i zdejmujemy skórkę, a następnie rozgniatamy go widelcem (albo miksujemy blenderem). Stopniowo dodajemy na zmianę sok z cytryny i tahini i mieszamy.

Siekamy drobniutko czosnek, mieszamy z solą i dodajemy do pasty z bakłażana. Mieszamy dokładnie i ew. doprawiamy jeszcze do smaku.

Wskazówki i uwagi:

Podajemy posypane natką pietruszki, najlepiej z pitą.
Nadesłał(a) ~samira, dnia: 2007-06-01 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: od znajomej

Twoje zapiski: