1 puszka zielonego groszku
7-8 małych pieczarek
20 dkg ostrego żółtego sera
1 duże, winne jabłko z czerwoną skórką
sok z połowy cytryny
2 kopiaste łyżki rodzynek
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sos: pół szklanki majonezu
łyżeczka musztardy
pół szklanki jogurtu naturalnego
sól
pieprz
szczypta cukru
Przygotowanie:
Groszek odsączyć. Pieczarki umyć, poszatkować na cieniutkie plasterki i skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Ser i jabłko (nie obierać!) pokroić w kostkę - jabłko również skropić cytrynowym sokiem, żeby nie ciemniało.
Rodzynki namoczyć na 15 minut w ciepłej wodzie, dokładnie osączyć. Wszystkie składniki sałatki wymieszać dokładnie, ale delikatnie. Doprawić solą i pieprzem.
Majonez wymieszać z jogurtem i musztardą, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Sałatkę polać majonezem, jeszcze raz wymieszać. Udekorować pół plasterkami jabłka i gałązkami pietruszki.