puszka.pl - pysznie!

Świdnicka sałatka z zielonego groszku, pieczarek i żółtego sera


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 4 osób

1 puszka zielonego groszku
7-8 małych pieczarek
20 dkg ostrego żółtego sera
1 duże, winne jabłko z czerwoną skórką
sok z połowy cytryny
2 kopiaste łyżki rodzynek
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

sos:
pół szklanki majonezu
łyżeczka musztardy
pół szklanki jogurtu naturalnego
sól
pieprz
szczypta cukru

Przygotowanie:

Groszek odsączyć. Pieczarki umyć, poszatkować na cieniutkie plasterki i skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Ser i jabłko (nie obierać!) pokroić w kostkę - jabłko również skropić cytrynowym sokiem, żeby nie ciemniało.

Rodzynki namoczyć na 15 minut w ciepłej wodzie, dokładnie osączyć. Wszystkie składniki sałatki wymieszać dokładnie, ale delikatnie. Doprawić solą i pieprzem.

Majonez wymieszać z jogurtem i musztardą, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Sałatkę polać majonezem, jeszcze raz wymieszać. Udekorować pół plasterkami jabłka i gałązkami pietruszki.

Wskazówki i uwagi:

Smacznego!
Nadesłał(a) syl, dnia: 2007-06-11 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Klaudiusz Sevkovic

Twoje zapiski: