puszka.pl - pysznie!

Szpinak w cieście naleśnikowym

Przepis jest bardzo prosty, ale opanowanie techniki zanurzania i smażenia zajęło mi trochę czasu...


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

świeży szpinak
olej do smażenia

składniki na ciasto:
1 szklanka wody
5 łyżeczek mleka sojowego naturalnego w proszku
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki pszennej
sól

Przygotowanie:

Wszystkie składniki potrzebne do zrobienia ciasta mieszamy w misce. Ciasto musi być troszkę gęstsze niż na zwykłe naleśniki. Jeśli takie nie jest, to trzeba dosypać jeszcze mąki.

Liście szpinaku przelewamy dwa razy porządnie wrzątkiem i potem trochę je "wyciskamy", żeby nie były takie mokre, bo olej będzie pryskał.

Następnie chwytamy po kilka listków za ogonki, moczymy w cieście i rzucamy na rozgrzany olej na patelni.

Wskazówki i uwagi:

Jeśli ciasto jest gęste, to liście szpinaku nie dadzą się tak po prostu zanurzyć tylko położą się na powierzchni. Trzeba je wtedy po prostu polać z drugiej strony łyżką :)
Nadesłał(a) ~wegAnka, dnia: 2007-06-11 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: