składniki na ciasto: 1 szklanka wody
5 łyżeczek mleka sojowego naturalnego w proszku
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki pszennej
sól
Przygotowanie:
Wszystkie składniki potrzebne do zrobienia ciasta mieszamy w misce. Ciasto musi być troszkę gęstsze niż na zwykłe naleśniki. Jeśli takie nie jest, to trzeba dosypać jeszcze mąki.
Liście szpinaku przelewamy dwa razy porządnie wrzątkiem i potem trochę je "wyciskamy", żeby nie były takie mokre, bo olej będzie pryskał.
Następnie chwytamy po kilka listków za ogonki, moczymy w cieście i rzucamy na rozgrzany olej na patelni.
Wskazówki i uwagi:
Jeśli ciasto jest gęste, to liście szpinaku nie dadzą się tak po prostu zanurzyć tylko położą się na powierzchni. Trzeba je wtedy po prostu polać z drugiej strony łyżką :)
Nadesłał(a) ~wegAnka,
dnia: 2007-06-11 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.