puszka.pl - pysznie!

Kluchy z sosem pomidorowym i awokado


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

kluchy - najlepsze są wstążki... ale to kwestia przyzwyczajenia :)

awokado - 2 szt.
pomidory - 2 szt.
cebula - 1 szt.
ostra papryczka (w łagodniejszej wersji można użyć tylko kawałek)
czosnek - 2-3 ząbki
oliwa z oliwek do smażenia - kilka łyżek
sól
pieprz

Przygotowanie:

Makaron gotujemy tak, aby był gotowy równocześnie z sosem. W praktyce można go wrzucić na wrzątek na samym początku, jeśli znamy przepis i potrafimy sprawnie wszystko przygotować.

Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę. Awokado, pomidory i cebulę obieramy ze skórki i (każde oddzielnie) kroimy w kostkę. Papryczkę oczyszczamy dokładnie z nasion i drobno kroimy. Czosnek obieramy ze skórki i drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę.

Na patelnię wlewamy trochę oliwy, wrzucamy cebulę, czosnek i papryczkę. Podsmażamy aż zmiękną, ale uważamy, aby czosnek się nie przypalił. Wrzucamy pomidory i dusimy dalej, aż sos zacznie gęstnieć. Doprawiamy do smaku.

Kiedy sos pomidorowy będzie gotowy, polewamy nim makaron. Posypujemy awokado, które na koniec, żeby podkreślić jego smak, jeszcze oprószamy odrobiną soli, delikatnie skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny.
Nadesłał(a) Kuna, dnia: 2007-06-15 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Znajoma włoszka :)

Twoje zapiski: