ok. 150 g makaronu do spaghetti,
łyżka śmietany,
2 łyżki oliwy,
ser np. parmezan,
jeden mały świeży pomidor,
pomidory w puszce,
młoda czerwona cebulka ze szczypiorkiem,
2-3 ząbki czosnku w zależności od wielkości,
bulion - wywar z warzyw,
przyprawy - oregano, kilka liści bazylii i magii, papryka ostra, pieprz, sól
Przygotowanie:
Makaron: gotujemy w bulionie do miękkości.
Sos: ścieramy czosnek i łączymy z łyżeczką soli; cebulkę siekamy drobno wraz ze szczypiorkiem. Rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek, cebulę i listki magii.
Smażymy na szklisto, po czym dodajemy pomidory z puszki (można je wcześniej rozdrobnić). Dodajemy wszystkie pozostałe przyprawy, gotujemy minutkę i zdejmujemy z ognia.
Przykrywamy naczynie z sosem przykrywką, aby nabrało aromatu ziół.
Na koniec można zagęścić sos łyżką śmietany, choć nie jest to konieczne.
Odcedzamy makaron, dodajemy pokrojonego w kostkę świeżego pomidora i mieszamy. Wykładamy sos i posypujemy strtym serem. Smacznego! :)
Wskazówki i uwagi:
Bazylię łatwo można uprawiać na parapecie. Jej nasiona można kupić w niemal każdym sklepie ogrodniczym.
Przyprawy dodajemy "na oko" według gustu, choć jest to ważna czynność, gdyż to one nadają potrawie cały smak.
Nadesłał(a) wrotka,
dnia: 2007-07-02 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.