Mleko ryżowe / napój ryżowy
Nie odcedzając z osadu i dodając mniej wody niż w przepisie uzyska się gęstszy napój, który również jest smaczny, tak więc sugerujcie się własnym gustem w przygotowywaniu mleka ;>
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 4 osób
4 filiżanki (porcje) gorącej/ ciepłej wody
1 filiżanka (porcja) ugotowanego ryżu (może być biały albo brązowy, tudzież nawet czarny)
ew. łyżeczka cukru waniliowego do smaku
Przygotowanie:
Zmiksuj wszystko "na gładko" w blenderze (mikserze). Zlej wszystkie przygotowywane porcje do garnka i po 30 minutach, ostrożnie przelej do innego pojemnika (może być duży słoik), pozostawiając cały osad w pierwszym pojemniku.
Wskazówki i uwagi:
Kiedy użyjesz zimnej wody zamiast gorącej i kiedy weźmiesz ryż z lodówki, zamiast świeżo ugotowanego, nie wyjdzie tak dobrze jak w pierwszym przypadku.
Najlepiej używać gorącej wody i gorącego ryżu (jeżeli masz zimny ryż, możesz wcześniej go odgrzać w wodzie). Gotując ryż do mleka ryżowego, dobrze jest go nawet co nieco rozgotować.
Twoje zapiski: