olej (musi być neutralny w smaku - np. olej z pestek winogron)
sól
kwasek cytrynowy lub sok z cytryny
ew. cukier lub fruktoza
Przygotowanie:
Warzywa starannie umyć.
Kapustę, po odrzuceniu brzydkich liści, poszatkować na dość cienkie, nie za długie paski.
Jabłka (i ewentualnie marchewkę) obrać ze skórki i utrzeć.
Cebulę obrać i drobniutko posiekać.
Wrzucić wszystko razem do garnka lub duuuuużej salaterki - w dużej łatwiej się miesza. Dodać olej, doprawić do smaku solą i kwaskiem lub sokiem z cytryny. Jeśli użyliśmy mało słodkich jabłek, można jeszcze dodać cukier lub fruktozę.
Pod wpływem kwasku kapusta fantastycznie zmienia kolor! To jest najfajniejsza część robienia tej surówki: posypać kapustę kwaskiem i po paru chwilach obserwować, jak na bordowym kolorze pojawiają się różowe piegi :D
Nadesłał(a) patrycccja,
dnia: 2000-06-20 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.