- jeden mrożony szpinak (ja kupuje Hortexu rozdrobniony)
- 2 duże cebule
- olej do smażenia
- 4 dość spore ząbki czosnku
- dwa serki 'na chlebuś', jeden cebulowy drugi czosnkowy lub dwa czosnkowe lub inne, ale żeby były wyraziste w smaku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na patelnię z niewielką ilością oleju i smażymy aż cebula się zeszkli i będzie miękka. Następnie wrzucamy na patelnię NIE ROZMROŻONY szpinak i czekamy, aż się sam rozmrozi, a woda wyparuje. Kolejno dodajemy dwa serki - najlepiej jak przekroi się je na 4 części, bo wtedy lepiej się rozpuszczą. Mieszamy wszystko dodając soli i pieprzu do smaku i smażymy wszystko razem 10-15 minut.
W międzyczasie gotujemy makaron. Obojętnie jaki - ja używam spaghetti lub piórka.
Następnie makaron wykładamy na talerz, dodajemy szpinak i wszystko mieszamy na talerzu. Można też makaron dodać na patelnię i wszystko najpierw razem wymieszać, a później podawać.
Smacznego :)
Wskazówki i uwagi:
Nie koniecznie trzeba to jeść z makaronem. Ja jadłam również z ryżem i myślę, że z kuskusem też byłoby dobre, chociaż jeszcze nie próbowałam.
Nadesłał(a) ~laura,
dnia: 2009-03-22 11:17:03.263
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.