puszka.pl - pysznie!

Groch w sosie masala (bynajmniej nie sound system;)

Naszła mnie nagła ochota na smaki z kuchni indyjskiej i na groch, zrobiłam mix i wyszła genialna potrawka ;]


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

pół szklanki grochu (namoczonego wcześniej)
puszka pomidorów (mogą być też świeże, obrane)
2 ząbki czosnku
2 cebule
ew. jakieś warzywka (ja wrzuciłam połowę jakiejś mrożonki na zupę czy coś, ale lepiej oczywiście świeże)

pieprz (nie bać się ;)
sos sojowy lub "rosołek" warzywny lub po prostu sól
garam masala
curry
papryka słodka w proszku

Przygotowanie:

1. Gotujemy groch.
2. Siekamy cebulkę i czosnek, wrzucamy na patelnię (taka głębsza by się przydała), smażymy troszkę.
3. Jeżeli się zdecydowaliśmy na dodatkowe warzywka, to dodajemy je i dalej smażymy :D
4. Teraz można popieprzyć ;]
5. Dodać ugotowany groch, wlać pomidory, nie oszczędzać sosu sojowego /tudzież kostki warzywnej, soli, whatever;)/.
6. Gotować całą miksturę, troskliwie mieszać i doprawić: duuużo garam masala (nadaje fajny indyjski smaczek), trochę curry i papryki słodkiej, dużo pieprzu (dobre jest ostre).
7. Jeżeli wychodzi za gęste, dodać wody, jak za rzadkie, to gotować aż odparuje. Pilnować konsystencji jaka komu będzie pasowała.
8. Gotowe!! Bon apetit!

Wskazówki i uwagi:

Można oszczędzić czas i podczas gotowania potrawki ugotować też ryż. Danie będzie też dobre z razowym chlebkiem, kuskusem i jak kto lubi z innymi kaszami :D
Nadesłał(a) ~sunnylion, dnia: 2009-11-06 13:40:52.22
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: