Curry kalafiorowe z ziemniakami i groszkiem
Danie jest wyśmienite, a w dodatku bardzo proste.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 4 osób
1 średni kalafior
500 g ziemniaków
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
0,5 l bulionu warzywnego
2 łyżki curry (ja daję dużo więcej)
150 g mrożonego groszku
100 ml śmietany (najlepiej słodkiej) lub mleka kokosowego
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
sól
pieprz
+ 200 g ryżu
Przygotowanie:
Kalafiora podzielić na różyczki, ziemniaki obrać i pokroić na małe kawałki.
Cebulę zeszklić na oleju, czosnek zmiażdżyć, dodać do cebuli i krótko poddusić. Następnie dodać kalafior i ziemniaki, całość krótko podsmażyć stale mieszając. Do warzyw dodać bulion i curry, gotować 10-12 min. pod przykryciem. Następnie dodać groszek i gotować jeszcze 10 min. Warzywa powinny być jędrne.
Śmietanę (lub mleko kokosowe) wymieszać z mąką ziemniaczaną i dodać do warzyw. Doprawić solą i pieprzem. Do tego koniecznie ryż ugotowany na sypko.
Twoje zapiski: