puszka.pl - pysznie!

Pasta kanapkowa z soczewicy z oliwkami i kaparami

Nie podałem konkretnych proporcji, ponieważ wszystko zależy od Waszych kubków smakowych. 0,5 kg pasty starcza mi na co najmniej trzy obfite śniadania dla dwóch osób. Rewelacyjnie spisuję się ta pasta jako dodatek do mielonych kotletów sojowych podawanych w postaci hamburgerów. Oczywiście, wskazane jest jej spożywanie w towarzystwie warzyw.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

soczewica
czosnek
oliwki czarne
kapary
oliwa z oliwek
sól
pieprz

Przygotowanie:

Gotujemy soczewicę do miękkości. Do ugotowanej dodajemy sparzony wrzątkiem czosnek (duże ilości) i resztę składników oraz przypraw. Całość należy postawić na bardzo małym ogniu i energicznie mieszając dodać trochę oliwy, do momentu, w którym całość przybierze postać pasty.

Wskazówki i uwagi:

1. Soczewice należy gotować z niewielką ilością soli. W przeciwnym wypadku stanie się mdła i w zasadzie pozbawiona smaku. Jednak nie przesadzamy z nią, ponieważ i oliwki i kapary są słone.
2. Czosnek zalewamy wrzątkiem, aby stracił na swojej mocy. Możemy ewentualnie podpiec całą główkę nad palnikiem dzięki czemu czosnek stanie się słodki, nie ostry. Jego ilość zależy od osobistych preferencji, jednak polecam dodać jego większe ilości - w ten sposób pasta będzie wyrazistsza w smaku.
Nadesłał(a) Vez, dnia: 2007-08-31 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: