1 por lub 2 małe - białe części
1 czerwona papryka
1 ogórek
1 jabłko (najlepiej winne)
1/2 szklanki mrożonego groszku (ew. z puszki)
1/2 szklanki mrożonej kukurydzy (ew. z puszki)
sól
pieprz
zioła jakie kto lubi
1 łyżka musztardy
łyżka oleju/oliwy
Przygotowanie:
Por: umyć, pociachać na paski (tzn. wzdłuż ;), paski w poprzek => na małe kawałeczki, wrzucić do michy. Papryka, ogórek, jabłko: usunąć, co zbędne (skórki, nasiona), pokroić w drobną kostkę, do michy.
Groszek + kukurydza: jeśli mrożone - pogotować kilka minut w niewielkiej ilości wody, aż się rozmrożą i nieco rozmiękną, odsączyć; jeśli z puszki - odsączyć i do michy.
Musztarda + oliwa + przyprawy: do gara wg uznania. Całość mieszamy i spożywamy.
Wskazówki i uwagi:
Powinny pasować do tego prażone ziarna słonecznika. Sałatka idealnie komponuje się z ziemniaczkami przysmażonymi z cebulką, curry i ziołami.
Nadesłał(a) Vertigo,
dnia: 2008-03-24 09:42:53.189
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.