puszka.pl - pysznie!

Tort warzywny

Inspirowany GreenWay'em ;)


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 4 osób

naleśniki:
mąka razowa [lub zwykła pszenna + otręby ;)]
woda / mleko
2 łyżki oleju [wlane do ciasta]

sos pomidorowy:
1-2 puszki pomidorów lub ok. 2 koncentraty
mała cebula
3 ząbki czosnku [wg uznania]
sól
pieprz
oregano

szpinak:
paczka mrożonego szpinaku
mała cebulka
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
1 jajko [opcjonalnie]

inne dodatki:
por
500 g sera żółtego
natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

Przygotować ciasto na naleśniki - proporcje wg uznania, każdy ma swój patent. Usmażyć 6-8 naleśników, w zależności od tego jak je będziemy przekładać. Nie używałam oleju do smażenia, ponieważ był już dodany do ciasta. Dzięki temu naleśniki są bardziej zbite i kształtne.

Sos pomidorowy: podsmażyć na patelni cebulkę pokrojoną w drobną kostkę, a gdy się zeszkli, dodać posiekany czosnek. Posolić i posypać pieprzem. Dodać pomidory z puszki, rozdrobnić drewnianą łyżką i pozwolić trochę się pogotować na patelni. Gdy sos zrobi się gęstszy, ponownie przyprawić solą, pieprzem i oregano. Jeśli będzie problem z zagęszczeniem go, polecam zagęścić mąką.

Szpinak wrzucić na patelnię, pozwolić, aby się rozmroził. Dodać posiekaną drobno cebulkę i czosnek. Gdy woda odparuje, można wbić surowe jajko, aby "sos" się lekko zagęścił. Doprawić do smaku.

Pora pokroić na grubsze paseczki i zalać wrzątkiem, żeby trochę zmiękł. Można go potem doprawić solą i pieprzem. Ser żółty pokroić w kostkę [ok. 1cm/1cm].

Do tortu używamy zwykłej tortownicy ;) utrzyma ona wszystkie warstwy na miejscu. Naleśniki przekładamy przygotowanymi składnikami: naleśnik - szpinak - naleśnik - sos pomidorowy + ser - naleśnik - por - itd. Górę posmarować sosem pomidorowym, posypać kostkami sera i pietruszką.

Wstawić do rozgrzanego piekarnika - niestety nie pamiętam temperatury, ale może to być ok. 200°C. Piec tak długo, aż ser z wierzchu się roztopi.

Wskazówki i uwagi:

Wychodzi bardzo fajne danie :) Smacznego!
Nadesłał(a) a_h_a, dnia: 2007-09-27 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: