inne dodatki: por
500 g sera żółtego
natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Przygotować ciasto na naleśniki - proporcje wg uznania, każdy ma swój patent. Usmażyć 6-8 naleśników, w zależności od tego jak je będziemy przekładać. Nie używałam oleju do smażenia, ponieważ był już dodany do ciasta. Dzięki temu naleśniki są bardziej zbite i kształtne.
Sos pomidorowy: podsmażyć na patelni cebulkę pokrojoną w drobną kostkę, a gdy się zeszkli, dodać posiekany czosnek. Posolić i posypać pieprzem. Dodać pomidory z puszki, rozdrobnić drewnianą łyżką i pozwolić trochę się pogotować na patelni. Gdy sos zrobi się gęstszy, ponownie przyprawić solą, pieprzem i oregano. Jeśli będzie problem z zagęszczeniem go, polecam zagęścić mąką.
Szpinak wrzucić na patelnię, pozwolić, aby się rozmroził. Dodać posiekaną drobno cebulkę i czosnek. Gdy woda odparuje, można wbić surowe jajko, aby "sos" się lekko zagęścił. Doprawić do smaku.
Pora pokroić na grubsze paseczki i zalać wrzątkiem, żeby trochę zmiękł. Można go potem doprawić solą i pieprzem. Ser żółty pokroić w kostkę [ok. 1cm/1cm].
Do tortu używamy zwykłej tortownicy ;) utrzyma ona wszystkie warstwy na miejscu. Naleśniki przekładamy przygotowanymi składnikami: naleśnik - szpinak - naleśnik - sos pomidorowy + ser - naleśnik - por - itd. Górę posmarować sosem pomidorowym, posypać kostkami sera i pietruszką.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika - niestety nie pamiętam temperatury, ale może to być ok. 200°C. Piec tak długo, aż ser z wierzchu się roztopi.
Wskazówki i uwagi:
Wychodzi bardzo fajne danie :) Smacznego!
Nadesłał(a) a_h_a,
dnia: 2007-09-27 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.