puszka.pl - pysznie!

Ciasto dyniowe z jabłkiem

To ciasto stworzyłam po jednej porażce z ciastem dyniowym na podstawie mojego ulubionego ciasta marchewkowego.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 6 osób

- 2 szklanki puree z dyni (dynia ugotowana i zmielona w blenderze)
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
3 białka
1 źółtko
3/4 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki suszonej skorki cytrynowej (lub swieżej)
1/2 łyżeczki kardamonu
2 łyżeczki imbiru (proszek)
1 średnie jabłko
- obrane
cukier i cynamon do posypania

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 150 stopni C. Wymieszaj suche składniki. dodaj dynię, olej i żółtko. Białka ubij i delikatnie wymieszaj z masą. Przełóż do natłuszczonej, małej tortownicy. Pokrój jabłko na cienkie plasterki i ułóż na wierzchu surowego ciasta, posyp cukrem i cynamonem. Piecz przez ok. 30-40 minut, dopóki jabłka się nie zrumieną.

Wskazówki i uwagi:

Dla wegan - możecie spróbować zastąpić jajka bananem lub większą ilością dyni, ale dodajcie wtedy więcej proszku do pieczenia.
Nadesłał(a) ~małpanka, dnia: 2007-11-02 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: