puszka.pl - pysznie!

Majonez wegański z mleka sojowego

Wychodzi z tego ok. 1 litra majonezu.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 10 osób

1 szklanka mleka sojowego
1 łyżka octu
sól
pieprz
1 ząbek czosnku
1 łyżka musztardy
2 szklanki oleju

Przygotowanie:

Wlewamy szklankę mleka do miski, dodajemy łyżkę octu, przyprawy, czosnek i zaczynamy miksować (zdecydowanie lepiej użyć blendera). Mleko powinno nabierać objętości, dodajemy łyżkę musztardy. Miksujemy dość długo, ok. 10-15 minut, mleko powinno być puszyste.

Później, cały czas miksując, BARDZO POWOLI wlewamy olej (BARDZO powoli!!!). Zajmuje to również ok. 10-15 minut. Konsystencja powinna zacząć przypominać majonezową. Sprawdzamy smak, dodajemy przypraw i majonez powinien być gotowy. Smacznego & GO VEGAN!

Wskazówki i uwagi:

Należy majonez potraktować blenderem (takim zanurzeniowym, tzw. żyrafą), bo używając miksera (końcówek do mieszania ciasta) nie uzyska się gęstej konsystencji.
Nadesłał(a) moli monster, dnia: 2007-10-31 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Wojtek Mirenka - dziękuję :)

Twoje zapiski: