2 małe cukinie
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek do smażenia
opcjonalnie: żółty ser
Przygotowanie:
Ugotować ryż: zalać ziarna zimną wodą, posolić i doprowadzić do wrzenia. Jak woda zacznie być mętna, na górze zbierze się osad, a jednocześnie ryż będzie pół-miękki, zdjąć z ognia i przepłukać 2 razy zimną wodą, by pozbyć się osadu. Ponownie zalać ryż wodą (1cm powyżej ryżu) i gotować.
Kiedy będzie już prawie gotowy (tzn. nie wchłonął jeszcze całej wody), dodać curry (tyle, żeby ryż nabrał żółtego koloru).
Rozgrzać oliwę na patelni. Wrzucić 2 posiekane ząbki czosnku, a następnie cukinie pokrojone w półplasterki, posolić delikatnie. Smażyć aż cukinia będzie miękka.
Podawać z ryżem curry.
Nie-weganie mogą dodać do gorącego ryżu starty żółty ser - pycha!
Nadesłał(a) chioma,
dnia: 2009-05-12 15:54:06.372
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.