300 g tofu
1/2 papryki czerwonej (świeżej lub marynowanej)
1 mała cebulka
2 jajka
2 łyżki mąki
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki tartej bułki
sól
pieprz
olej do smażenia
4 bułki z sezamem (specjalne do burgerów)
świeże warzywa (pomidor, sałata) do przybrania
wersja "cheeseburger", dodatkowo:
- musztarda
- kiszony ogórek
- ser żółty
Przygotowanie:
Pokruszyć tofu, pokroić w kosteczkę paprykę i cebulkę, a następnie wymieszać wszystkie składniki na kotleta i usmażyć na oleju.
Kotlety ułożyć na przekrojonych bułeczkach i przybrać według uznania. Gdy kompozycja będzie gotowa, włożyć do piekarnika na 5 minutek, żeby burgery były cieplutkie :)
Wskazówki i uwagi:
ToFu-Burgery smakują podobnie jak z mięsa, ale są wyzbyte z okrucieństwa i są przepyszne :D Znakomita propozycja dla lakto-ovo-wegetarian, ovo-wegetarian i tych, którzy zastanawiają się nad przejściem na bezmięsną kuchnię... ;]
Nadesłał(a) ~vege_smile,
dnia: 2008-06-08 00:55:33.783
Źródło/autor przepisu: "Ugotujmy to dzisiaj"