Osobiście nie przepadam za cebulą, więc często robię wariant bez niej i... zapiekanka jest równie pyszna.
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
dla 3 osób
2 małe bakłażany lub 1 duży
1 cebula (opcjonalnie)
puszka pomidorów w zalewie lub 4 świeże spore pomidory
30 dkg pieczarek
starty żółty ser do posypania
oliwa (najlepiej z oliwek lub pestek winogron, ale mogą byż też inne rodzaje)
pieprz ziołowy
sól
oregano
Przygotowanie:
Bakłażany umyć i pokroić wraz ze skórką w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć plastry bakłażana, aż zmiękną. Obrać i pokroić pieczarki, pokroić pomidory, jeżeli używamy świeżych (jak kto woli - ze skórką lub bez).
W żaroodpornym naczyniu ułożyć plastry bakłażana tak, aby zachodziły na siebie. Na patelni na oliwie podsmażyć cebulę, pieczarki (lub same pieczarki), dodać pomidory i dusić do uzyskania gęstego sosu. Zalać sosem bakłażany, posypać pieprzem ziołowym, oregano i tartym serem. Zapiekać ok. 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.
Wskazówki i uwagi:
Ja podaję tę zapiekankę ze świeżym, pełnoziarnistym chlebem lub razowym makaronem.
Nadesłał(a) karoj,
dnia: 2008-03-12 02:58:38.65
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.