Zupa jest gotowana według Pięciu Przemian, dlatego ważna jest kolejność dodawania poszczególnych skladników.
Oto ona:
- przemiana ognia: na wrzątek wrzucamy majeranek,
- przemiana ziemi: marchew i pietruszka starte na tarce o grubych oczkach, ziemniaki pokrojone w kostkę, masło - duża łyżka.
- przemiana metalu: por i cebula, pokrojone w kostkę/ talarki,
- przemiana wody: sól, sos sojowy ciemny,
- przemiana drewna: kilka ogórków kiszonych startych na tarce.
Kolejne przemiany dodajemy w odstępie kilku minut. Nie zabielam tej zupy, gdyż i tak jest pyszna. Jest też bardzo zdrowa i wzmacniająca, podobnie jak wszystkie potrawy gotowane wg Pięciu Przemian.
Polecam!
Wskazówki i uwagi:
Zupa powinna być gęsta, z dużą ilością warzyw. Na 2 osoby zazwyczaj wrzucam: 3 marchewki, 2 pietruszki, 3 ziemniaki, 1 cebula, 1 por, 3 ogórki kiszone.
Nadesłał(a) margot,
dnia: 2008-10-15 20:28:42.852
Źródło/autor przepisu: wg kuchni Pięciu Przemian