puszka.pl - pysznie!

Zupa ogórkowa wg. Pięciu Przemian

Można do niej dodać makaron sojowy lub razowy. Wtedy powala!


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

marchew,
pietruszka,
ziemniaki,
masło,
ogórki kwaszone,
pory,
cebula,
majeranek,
sól,
sos sojowy,
majeranek

Przygotowanie:

Zupa jest gotowana według Pięciu Przemian, dlatego ważna jest kolejność dodawania poszczególnych skladników.

Oto ona:
- przemiana ognia: na wrzątek wrzucamy majeranek,
- przemiana ziemi: marchew i pietruszka starte na tarce o grubych oczkach, ziemniaki pokrojone w kostkę, masło - duża łyżka.
- przemiana metalu: por i cebula, pokrojone w kostkę/ talarki,
- przemiana wody: sól, sos sojowy ciemny,
- przemiana drewna: kilka ogórków kiszonych startych na tarce.

Kolejne przemiany dodajemy w odstępie kilku minut. Nie zabielam tej zupy, gdyż i tak jest pyszna. Jest też bardzo zdrowa i wzmacniająca, podobnie jak wszystkie potrawy gotowane wg Pięciu Przemian.

Polecam!

Wskazówki i uwagi:

Zupa powinna być gęsta, z dużą ilością warzyw. Na 2 osoby zazwyczaj wrzucam: 3 marchewki, 2 pietruszki, 3 ziemniaki, 1 cebula, 1 por, 3 ogórki kiszone.
Nadesłał(a) margot, dnia: 2008-10-15 20:28:42.852
Źródło/autor przepisu: wg kuchni Pięciu Przemian

Twoje zapiski: