puszka.pl - pysznie!

Zupa krem z pomidorów ze szpinakiem

Idealna zarówno na zimno, jak i na ciepło.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

pomidory (3 duże)
szpinak świeży (około szklanki)
oliwa z oliwek
cebula
3 ząbki czosnku
papryczka chilli
bazylia
sól

Przygotowanie:

Szpinak wkładamy do miseczki, przykrywamy, wkładamy na chwilę do mikrofalówki, aby zmiękł. Wyjmujemy, wrzucamy do miksera, dodajemy trochę wody, trochę oliwy z oliwek, sól, miksujemy. Przelewamy do miseczki.

Do miksera wrzucamy pokrojone pomidory obrane ze skórki, pokrojoną w kostkę cebulkę, rozgnieciony czosnek, pokrojoną papryczkę chilli. Wszystko miksujemy. Przecier pomidorowy przecieramy przez młynek do warzyw bądź sitko, aby nie było w nim pestek. Jeśli jest zbyt gęsty, dolewamy wody.

Albo podgrzewamy, albo podajemy na zimno, wg uznania.

Wlewamy do miseczki przecier pomidorowy, na wierzch dekoracyjnie polewamy oliwą i na to łyżkę przecieru szpinakowego.

Wskazówki i uwagi:

Idealnie pasują do tego grzanki lub tosty posmarowane czosnkiem i polane oliwą z oliwek.
Nadesłał(a) agata, dnia: 2008-03-14 18:07:04.879
Źródło/autor przepisu: Przepis z kuchni.tv

Twoje zapiski: