Szpinak wkładamy do miseczki, przykrywamy, wkładamy na chwilę do mikrofalówki, aby zmiękł. Wyjmujemy, wrzucamy do miksera, dodajemy trochę wody, trochę oliwy z oliwek, sól, miksujemy. Przelewamy do miseczki.
Do miksera wrzucamy pokrojone pomidory obrane ze skórki, pokrojoną w kostkę cebulkę, rozgnieciony czosnek, pokrojoną papryczkę chilli. Wszystko miksujemy. Przecier pomidorowy przecieramy przez młynek do warzyw bądź sitko, aby nie było w nim pestek. Jeśli jest zbyt gęsty, dolewamy wody.
Albo podgrzewamy, albo podajemy na zimno, wg uznania.
Wlewamy do miseczki przecier pomidorowy, na wierzch dekoracyjnie polewamy oliwą i na to łyżkę przecieru szpinakowego.
Wskazówki i uwagi:
Idealnie pasują do tego grzanki lub tosty posmarowane czosnkiem i polane oliwą z oliwek.
Nadesłał(a) agata,
dnia: 2008-03-14 18:07:04.879
Źródło/autor przepisu: Przepis z kuchni.tv