dodatkowo do tofu: 1/2 łyżeczki soli
sok z 1/2 cytryny + łyżeczka wody
Przygotowanie:
Mleko sojowe: Soję namoczyć na noc w wodzie. Rano odlać wodę, przepłukać soję pod bieżącą wodą, osączyć na sicie, zmiksować w dużym garnku, stopniowo dolewając 6 szkl. wody. Zagotować, pilnując podnoszącej się piany, którą należy 3-krotnie polewać resztą wody podczas jej 3-krotnego podnoszenia się. Zdjąć z ognia. Sito wyłożyć bandażem i całość przecedzić. Na bandażu pozostanie okara, a płyn to mleko sojowe.
Zsiadłe mleko sojowe uzyskuje się poprzez pozostawienie na kilka dni (ok. tydzień) mleka sojowego w lodówce, aż zacznie fermentować.
Tofu: Mleko sojowe zagotować z solą, zdjąć z ognia, wlać sok z cytryny wymieszany z łyżeczką wody i delikatnie zamieszać. Odstawić i wystudzić. Po ostygnięciu przelać zawartość przez bardzo gęste sito, delikatnie dociskając. Na sicie pozostanie tofu miękkie, a płyn to serwatka.
Tofu twarde uzyskuje się poprzez obciążenie miękkiego tofu.
Nadesłał(a) Shaera,
dnia: 2008-03-24 10:28:59.891
Źródło/autor przepisu: Przepis opracowałam opierając się na różnych sieciowych przepisach ^.-