puszka.pl - pysznie!

Surówka z fenkuła z pomidorami

Fenkuł doskonale nadaje się na surówki. Wystarczy pokroić go na bardzo cienkie plasterki, polać sokiem z cytryny, oliwą i posypać solą i pieprzem - zostawić na pół godziny w chłodnym miejscu. Fenkuł możemy również gotować i dusić. Jest bardzo smaczny, gdy polejemy go masłem.

Fenkuł prawie u nas nie znany, jest bardzo popularny we Włoszech, Francji, Bułgarii i Rumunii. Jego listki przypominają koper ogrodowy, który jest z nim ściśle spokrewniony. Jadalne części fenkuła stanowi tzw. cebula, wyrastająca nad ziemię, bogata w witaminę C, z grupy B, karoten, potas, wapń, magnez, fosfor.



Rodzaj diety: wegańska & RAW

Składniki:

1 fenkuł
pomidory
sałata
koperek do przybrania

sos winegret:
oliwa
sok z cytryny (1 łyżka na 3 łyżki oliwy)
zmiażdżony czosnek
sól

Przygotowanie:

Sałatę rwiemy na drobne kawałki. Pomidory obrane ze skórki kroimy w kostkę, a fenkuł - w paski. Warzywa mieszamy, polewamy sosem i posypujemy koperkiem.
Nadesłał(a) Rena, dnia: 2000-08-27 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: "Kuchnia a uroda" Wanda Kosiorek, Agencja Wydawniczo-Usługowa "Emilia"

Twoje zapiski: