Surówka z fenkuła z pomidorami
Fenkuł doskonale nadaje się na surówki. Wystarczy pokroić go na bardzo cienkie plasterki, polać sokiem z cytryny, oliwą i posypać solą i pieprzem - zostawić na pół godziny w chłodnym miejscu. Fenkuł możemy również gotować i dusić. Jest bardzo smaczny, gdy polejemy go masłem.
Fenkuł prawie u nas nie znany, jest bardzo popularny we Włoszech, Francji, Bułgarii i Rumunii. Jego listki przypominają koper ogrodowy, który jest z nim ściśle spokrewniony. Jadalne części fenkuła stanowi tzw. cebula, wyrastająca nad ziemię, bogata w witaminę C, z grupy B, karoten, potas, wapń, magnez, fosfor.
Rodzaj diety: wegańska & RAW
Składniki:
1 fenkuł
pomidory
sałata
koperek do przybrania
sos winegret:
oliwa
sok z cytryny (1 łyżka na 3 łyżki oliwy)
zmiażdżony czosnek
sól
Przygotowanie:
Sałatę rwiemy na drobne kawałki. Pomidory obrane ze skórki kroimy w kostkę, a fenkuł - w paski. Warzywa mieszamy, polewamy sosem i posypujemy koperkiem.
Twoje zapiski: