Jarmuż jest jednym z gatunków kapusty, ale nie tworzy, jak ona, głowy. Liście jarmużu są dekoracyjne i najczęściej służą do ozdabiania potraw, a przecież jest warzywem bogatym w witaminę C, PP, K, prowitaminę A, potas, wapń, fosfor, siarkę i żelazo.
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
jarmuż
3 jajka
namoczona w mleku bułka
grzanki z 2 bułek grahamek
sól i pieprz
masło
Przygotowanie:
Ugotowany jarmuż przecieramy, dodajemy namoczoną w mleku bułkę (nie odciskamy), 3 żółtka, grzanki z bułek pokrojonych w kostkę i pianę z białek. doprawiamy. mieszamy razem, gotujemy na parze. Podajemy budyń gorący, polany masłem.
Wskazówki i uwagi:
Z jarmużu można przyrządzić też jarzynkę podobną do szpinaku: wybieramy tylko listki środkowe, parzymy je i gotujemy w słonej wodzie. Odcedzamy, siekamy drobno. Robimy zasmażkę z łyżki masła i pół łyżki mąki, rozprowadzamy 0,5 szklanki mleka. Wkładamy jarmuż, doprawiamy solą i cukrem i dusimy kilka minut. Jarmuż dobry jest z jajkami sadzonymi.