3 łyżki brązowego ryżu,
1/2 szkl. pędów bambusa z puszki,
mała marchewka,
mała drobno posiekana cebula,
łyżka mąki kukurydzianej,
1,5 szkl. i 3 łyżki wody,
2 łyżki posiekanego szczypiorku,
ok. 1/2 łyżeczki oleju sezamowego,
ok. łyżeczki oleju z pestek winogron,
łyżka sosu sojowego,
1/2 łyżeczki białego pieprzu, szczypta soli
Przygotowanie:
Do małego garnka wsypać ryż, wlać 1,5 szkl. wody i ugotować pod przykryciem, odstawić, nie zdejmując przykrywki.
Do mąki kukurydzianej wsypać sól i dokładnie wymieszać z 3 łyżkami wody. Małą patelnię rozgrzać, wlać ciasto, szybko poruszając patelnią, żeby rozprowadziło się po całej jej powierzchni. Gdy boki naleśnika zaczną odchodzić od patelni, przewrócić go na drugą stronę, a gdy przestanie przywierać do patelni, przełożyć na talerzyk i pokroić na małe kawałki.
Marchewkę oczyścić, umyć i pokroić w słupki. Do małego garnka wlać olej z pestek winogron, wrzucić cebulę, chwilę smażyć, dodać marchewkę i pędy bambusa, smażyć, aż marchewka zrobi się bardziej miękka.
Dodać ryż i szczypiorek, przyprawić, jeszcze chwilę trzymać na ogniu, wlać olej sezamowy, dodać pocięty naleśnik i delikatnie wymieszać.