/proporcje na 3 kotleciki/
2 łyżki okary
1/2 banana
łyżeczka soku z cytryny
mała cebula
ząbek czosnku
3 migdały lub płatki migdałowe
łyżka rodzynek
łyżka wiórków kokosowych
świeżo mielony czarny pieprz
sól
bułka tarta (w tym łyżka do masy)
olej do smażenia, np. z pestek winogron (w tym łyżeczka do masy)
Przygotowanie:
Migdały i rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Banana ugnieść widelcem na gładką masę, wlać sok z cytryny, wymieszać, dodać okarę, drobno posiekaną cebulę i czosnek.
Z migdałów zdjąć łupinkę i pokroić je na cienkie plasterki. Rodzynki odsączyć. Do masy dodać bakalie, przyprawy, łyżkę bułki tartej i ok. łyżeczkę oleju.
Na małej patelni rozgrzać olej. Z gotowej masy uformować 3 kotleciki, panierować w bułce tartej i usmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
Wskazówki i uwagi:
Okara to zmielone i ugotowane ziarna soi, pozostające w sicie filtrującym po zakończeniu procesu produkcji mleka sojowego.
Nadesłał(a) Shaera,
dnia: 2008-03-24 09:31:04.994
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.