2 średnie marchewki,
mały ziemniak,
malutka drobno posiekana cebula,
łyżka granulatu sojowego,
mały ząbek czosnku pokrojony na cienkie plasterki,
2,5 szkl. wody,
łyżka posiekanej natki pietruszki,
ok. 1/2 łyżeczki oleju z pestek winogron,
2 kulki ziela angielskiego,
2 listki laurowe,
łyżeczka sosu sojowego,
1/2 łyżeczki majeranku,
świeżo mielony czarny pieprz, sól, posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
Marchewki i ziemniaka oczyścić i umyć. Na małej patelni uprażyć granulat. Ziemniaka pokroić na kawałki, 1 i 1/2 marchewki w kostkę, a resztę w cienkie plasterki.
Do małego garnka wrzucić warzywa i podprażyć. Wlać 2 szkl. wody, dodać listki laurowe i ziele i ugotować. Kostki marchewki wyjąć, ugnieść widelcem i z powrotem przełożyć do garnka, wlać resztę wody.
Na patelnię, na której prażył się granulat, wlać olej, wrzucić cebulę, usmażyć ją i przełożyć do garnka z warzywami, dodać granulat, sos sojowy, natkę pietruszki i czosnek, przyprawić i jeszcze chwilę gotować. Przed podaniem posypać natką.