Godzinę przed gotowaniem grzyby zalać wrzącą wodą i zostawić, żeby zmiękły.
Seler, marchew, pietruszkę, obrać. Ziemniaki obrać i pokroić w kosteczkę. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki.
Jarzynę, grzyby i ziemniaki ugotować (grzyby potrzebują więcej czasu żeby zmiękły niż ziemniaki i jarzyna!).
Po ugotowaniu seler, marchew i pietruszkę wyjąć (można z tego zrobić potem jakąś sałatkę).
W międzyczasie pokroić cebulkę i przesmażyć na złoto na oleju.
Do wywaru z jarzyny wlać żurek, dodać zmiażdżony czosnek, uzupełnić przegotowaną, gorącą wodą. Zagotować.
Dodać przesmażoną cebulkę.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Smacznego!
Wskazówki i uwagi:
Kuchnia śląska. Przepis przerobiony na vege. W wersji ovo-vege można zupkę podawać z jajkiem na twardo. Można ją również przyrządzić bez ziemniaków, albo podawać z ziemniakami tłuczonymi (ale wtedy to już nie będzie żurek żeniaty).
Dla zaskoczenia biesiadników można żurek podawać nie w talerzu, a w chlebie (specjalnie wypieczone chlebki w kształcie miseczki z pokrywką). W wielu domach żurek jest tradycyjną potrawą wielkanocną.
Nadesłał(a) czarownica,
dnia: 2008-03-19 19:20:04.654
Źródło/autor przepisu: Moja Mama, korekta na vege: ja.