Jabłka lub banany toffi w cieście - chiński deser
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
4 banany lub 2 jabłka
1 łyżka soku z cytryny
syrop:
1 łyżka rafinowanego oleju sezamowego
szklanka cukru
ciasto:
100 g mąki ryżowej
100 g mąki pszennej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kaszy manny
olej do głębokiego smażenia
1 łyżka ziarna sezamowego
ok. 1 l lodowatej wody w osobnym naczyniu
Przygotowanie:
Owoce obrać i pokroić w kawałki ok. 5 cm, zalać sokiem z cytryny wymieszanym z 1 łyżką wody, odstawić na 15 min.
Olej sezamowy wymieszać z cukrem i 125 ml wody, ogrzewać powoli ciągle mieszając póki się nie zagotuje. Gotować na wolnym ogniu dopóki płyn nie zabarwi się na jasno-złoto. Odstawić - będzie potrzebne do maczania.
Oba rodzaje mąki przesiać do miseczki, dodać proszek do pieczenia i kaszę mannę, dolać 200 ml letniej wody i wyrobić na jednolitą masę.
Owoce wyjąć z soku, maczać w cieście i smażyć na głębokim oleju ok. 2 min. Wyjmować po kolei, odsączać z nadmiaru tłuszczu i zanurzać w syropie, posypać ziarnem sezamu i przenieść jak najszybciej do naczynia z lodowatą wodą (syrop w ten sposób zastygnie). Zanurzać w niej ok. 2-3 sek. Podawać od razu lub po ostudzeniu.
Twoje zapiski: