fasola z puszki (biała, czerwona - bez różnicy)
pomidory z puszki
przecier pomidorowy
koncentrat pomidorowy
ser
cebula
czosnek
oliwa z oliwek
przyprawy - sól, pieprz, bazylia, majeranek, papryka ostra i słodka, kmin rzymski
Przygotowanie:
1. Posiekaną cebulę smażymy na dość dużej ilości oliwy z oliwek. Po skarmelizowaniu dodajemy czosnek oraz łyżkę koncentratu pomidorowego i przyprawy. Smażymy je minute na średnim ogniu, aby nabraly lepszego aromatu. Opcjonalnie możemy dodać do smaku pomidory suszone.
2. Dodajemy fasolę (ilość zależy od tego, jakiej sobie życzymy konsystencji) oraz pomidory z puszki wraz z szklanką przecieru (NIE koncentratu!)
3. Całość dusimy na wolnym ogniu przez 10-20 minut, aby zgęstniała.
Pod koniec dodajemy ulubiony ser i przelewamy wszystko do żaroodpornej brytfanki.
4. Całość przykrywamy wilgotnym pergaminem kuchennym lub papierem śniadaniowym i wstawiamy do piekarnika na około 30-40 minut w temperaturze 200 stopni C.
Smacznego!
Wskazówki i uwagi:
Nie podaje konkretnych ilości składników, bo i po co? :)
Całość ma być dość gęsta.
Nadesłał(a) kacperu,
dnia: 2008-03-27 19:30:03.554
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.