Kanapki z pastą z bazylii lub pesto i pomidorami
Pasta z bazylii jest dość droga, ale ze względu na dość mocny smak używamy jej mało. A jakie kanapki dzięki niej wychodzą! Mmmmmm, niebo w gębie. Zwłaszcza teraz, kiedy nie mogę się doczekać świeżych, aromatycznych pomidorów, są po prostu niezastąpione :)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
pieczywo
pomidor
pasta (krem) z bazylii [*] lub pesto
sól
Przygotowanie:
Kanapki smarujemy cienko pastą z bazylii, a na to dajemy plasterki pomidora. W sezonie pomidorowym to wystarczy, ale "zimowe" pomidory dobrze jest jeszcze posolić dla wzmocnienia smaku.
Wskazówki i uwagi:
[*] Zazwyczaj kupuję pastę z bazylii firmy Rustichella d'Abruzzo. Kosztuje trochę ponad 20 zł za 150g słoiczek. Ostatnio znalazłam też bazylię firmy LaSelva (13zł za 130g) - jeszcze nie próbowałam, ale inne produkty tej firmy są bardzo dobre.
Twoje zapiski: