puszka.pl - pysznie!

Kanapki z pastą z bazylii lub pesto i pomidorami

Pasta z bazylii jest dość droga, ale ze względu na dość mocny smak używamy jej mało. A jakie kanapki dzięki niej wychodzą! Mmmmmm, niebo w gębie. Zwłaszcza teraz, kiedy nie mogę się doczekać świeżych, aromatycznych pomidorów, są po prostu niezastąpione :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

pieczywo
pomidor
pasta (krem) z bazylii [*] lub pesto
sól

Przygotowanie:

Kanapki smarujemy cienko pastą z bazylii, a na to dajemy plasterki pomidora. W sezonie pomidorowym to wystarczy, ale "zimowe" pomidory dobrze jest jeszcze posolić dla wzmocnienia smaku.

Wskazówki i uwagi:

[*] Zazwyczaj kupuję pastę z bazylii firmy Rustichella d'Abruzzo. Kosztuje trochę ponad 20 zł za 150g słoiczek. Ostatnio znalazłam też bazylię firmy LaSelva (13zł za 130g) - jeszcze nie próbowałam, ale inne produkty tej firmy są bardzo dobre.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2008-04-16 09:08:30.138
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: