"Sernik" na zimno z morelami
Prosty i fantastyczny. Można potraktować jak tort.
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
Ciasto:
1 1/2 litra mleka roślinnego (sojowego lub innego)
1 szklanka kaszy manny
1/2 szklanki oleju
1 szklanka suszonych moreli
20 dag wiórków kokosowych
1 łyżeczka zapachu waniliowego
1/8 łyżeczki kurkumy
8 czubatych łyżek miodu
7 paczek prostokątnych herbatników
Polewa:
1 gorzka czekolada
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Przygotowanie:
Drobno pokrojone morele zalać 2 szklankami mleka, dodać miód, zapach, wiórki, kurkumę, gotować na małym ogniu 15 min. Dodać 3 szklanki mleka, olej, zagotować, dodać kaszę wymieszaną z 1 szklanką mleka. Gotować kilka minut.
Wyłożyć połowę herbatników na spód dużej prostokątnej blachy. Gorącą masę wyłożyć na herbatniki i przykryć wierzch resztą herbatników.
Czekoladę połamać, zalać 3 łyżkami wrzącej wody z rozpuszczoną kawą. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, wylać na herbatniki. Ciasto schłodzić.
Wskazówki i uwagi:
Bardzo smaczne ciasto, z podanych proporcji wychodzi duża blacha.
Twoje zapiski: