puszka.pl - pysznie!

Wege szarlotka (sypana)

Naprawdę pyszna i wbrew pozorom łatwa w przygotowaniu. Wypróbowana! Niestety z kontrowersyjnym cukrem, ale ciężko go zastąpić bez kombinowania. Pewnie można fruktozą albo czymś. Ja w każdym razie dodaję cukier, licząc na to, że nie usmażę się za to w piekle...


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

- 1/2 kg (3 szkl.) kaszy manny
- szklanka mąki razowej (żytniej lub pszennej, z żytniej ciasto wyjdzie trochę ciemniejsze)
- niecała szklanka słodu/ cukru (im mniej tym lepiej... ale znam takich, co lubią baaardzo słodkie wszystko)
- kilogram jabłek (ew. wcześniej zrobionego dżemu jabłkowego ze słoika)
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki oleju (może nawet ciut więcej... ja dodaję wszystkiego trochę na oko i wychodzi :)
- trochę wody
- cynamon

Przygotowanie:

Mąkę, kaszę mannę, cukier i proszek do pieczenia mieszamy dokładnie. Dzielimy na trzy części. Jabłka ścieramy na tarce.

Następnie smarujemy blachę tłuszczem i sypiemy na dno jedną trzecią suchej masy. Na to wykładamy połowę masy jabłkowej i posypujemy cynamonem (tak trochę..nie za dużo). Na jabłka sypiemy drugą część suchej masy, na nią drugą część jabłek i znowu posypujemy cynamonem. Następnie polewamy jabłka olejem, równo, tak, aby zalać całą powierzchnię cieniutką warstwą. Zostawiamy kilka łyżek oleju na górną warstwę.

(W pierwotnej wersji tego przepisu najpierw sypało się trzecią część suchej masy na jabłka, a potem polewało wszystko olejem, ale wprowadziłam drobną modyfikację, ponieważ w pierwszej wersji olej szybko przesiąkał przez górną warstwę, pozostawiając ją suchą i sypiącą się potem z ciasta przy jedzeniu, aby uczynić ją chrupiącą i stałą, robię tak, jak poniżej).

Po zalaniu olejem przygotowuję wierzch: Dodaję resztę oleju do reszty suchej masy, dodaję też trochę wody, tak, aby powstało dość gęste, ale jednocześnie pozwalające się lać ciasto. Wylewam je na ostatnią warstwę jabłek. Całość jeszcze trochę posypuję cynamonem i wkładam do pieca. Piekę w średnio nagrzanym piekarniku jakieś 45-50 minut.

Wskazówki i uwagi:

Zazwyczaj do przygotowania górnej warstwy muszę dosypywać jeszcze ciut kaszy i mąki, nigdy nie umiem ich tak podzielić, żeby starczyło na górę :D

Oryginalnie pomysł na taki przepis pochodzi SKĄDŚ, widziałam też gdzieś bardzo podobny przepis na szarlotkę sypaną, ale ja dostałam go od przyjaciela i trochę zmodyfikowałam, w rezultacie ciasto jest lepsze (imho...)
Nadesłał(a) jaskrawa, dnia: 2008-05-03 07:37:34.609
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: