- 1 brokuł
- 1 papryka spora
- 2 pomidory mniejsze lub 1 większy
- 1 cukinia
- puszka kukurydzy
- olej do smażenia i/lub oliwa do sosu
- łyżka musztardy
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka wody
- lubione zioła (mój zestaw oregano, tymianek, bazylia, majeranek)
- sól, cukier, pieprz
- ewentualnie czosnek
Przygotowanie:
Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie (z dodatkiem soli i odrobiny cukru wtedy pozostaje zielony) albo na parze. Nie może być zbyt miękki, ale jak kto woli.
Cukinię kroimy na plasterki ok. 1 cm i podsmażamy na gorącym oleju (oleju nie za dużo, bo cukinia bardzo lubi "pić";)), a potem osączamy na ręczniku papierowym. Puszkę z kukurydzą otwieramy.
Papryke czyścimy z "farfocli" i kroimy jak lubimy. Pomidory też.
Układamy wszystkie powyższe składniki w misce, salaterce.
Robimy sos. Musztarde mieszamy z sokiem z cytryny, wodą, solą, cukrem, pieprzem i ziołami. Potem ubijając dolewamy powolutku olej/oliwę, żeby zrobiła się emulsja. Można dodać czosnku, jak nie idziemy potem "do ludzi". I polewamy sałatkę.
Nadesłał(a) mala9mi,
dnia: 2008-05-13 16:39:21.386
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.