puszka.pl - pysznie!

Ciasto daktylowo-pomarańczowe


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

500 g suszonych daktyli
1 pomarańcza
350 g mąki pszennej razowej
350 g płatków owsianych
4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Daktyle pokrojone na małe kawałki i pomarańczę zalać wodą i gotować na małym ogniu 10-15 min. pod przykryciem. Przestudzić i dokładnie zmiksować. W misce wymieszać mąkę, płatki owsiane, oliwę i zagnieść ciasto tak, aby dało się wywałkować. Jeśli jest za suche dodać wody. Połowę ciasta ułożyć na wysmarowanej oliwą blasze. Polać masą daktylową, przykryć wywałkowaną drugą częścią ciasta. Piec 25-30 min. w gorącym piekarniku. Kroić wystudzone.

Wskazówki i uwagi:

Można posypać ciasto wiórkami kokosowymi.
Nadesłał(a) chioma, dnia: 2008-05-15 18:31:31.738
Źródło/autor przepisu: 'Kuchnia wegańska' pod red. Adnieszki Olędzkiej, Oficyna Wydawnicza Vega

Twoje zapiski: