makaron
seler naciowy
fasolka biała konserwowa
cebula
czosnek
olej rzepakowy do smażenia
sól
pieprz
papryka słodka w proszku
papryka ostra w proszku
tymianek
Przygotowanie:
Ugotować makaron. Selera naciowego umyć i obrać (ostrzegam - wyciąganie włókien z łodyg selera jest dość kłopotliwe), pokroić dość drobno (razem z ewentualnymi listkami). Obrać i posiekać cebulę oraz czosnek.
W garnku na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę i czosnek. Wrzucić seler, posolić, popieprzyć, przykryć i dusić kilka minut, aż seler zmięknie, ale pozostanie chrupki. Następnie wrzucić do garnka zawartość puszki fasolki białej (razem z zalewą). Dodać pozostałe przyprawy do smaku.
Na koniec wrzucić makaron i całość potrzymać jeszcze chwilę na wolnym ogniu, żeby przeszło sobą.
Wskazówki i uwagi:
Nie podaję dokładnych proporcji, bo gotując tę potrawę chciałem się pozbyć zalegających w lodówce resztek (co zresztą świetnie się udało) i nie jestem w stanie zrekonstruować proporcji. Myślę, że jedna paczka makaronu, jeden seler i dwie cebule to jest optymalne zestawienie.
Można poeksperymentować z innymi przyprawami, może dobre byłoby z pomidorami. Liczę na to, że wzbogacicie i ulepszycie jeszcze ten przepis ;-)
Nadesłał(a) bartolome,
dnia: 2008-05-18 19:28:25.449
Źródło/autor przepisu: przerobione na wegetariańskie na podstawie inspiracji przepisem zamieszczonym pod tym linkiem: http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=1420