paczka grysiku sojowego
kostka warzywna
cebula
jajko od "szczęśliwej kury" lub jakiś zastępnik, np. płatki kukurydziane
3 ząbki czosnku
1/3 szklanki bułki tartej lub sucha bułka
1/2 szklanki mąki pszennej
woda (ok. 1/3 szklanki)
sól
pieprz czarny
czosnek granulowany
natka pietruszki
zioła prowansalskie
koperek
papryka ostra
pieprz ziołowy
olej do smażenia
Przygotowanie:
Gotujemy grysik z kostką warzywną. Cebulkę kroimy, podsmażamy i odrobinę solimy, dodajemy do ugotowanego i odsączonego grysiku, przyprawiamy, dodajemy resztę składników. Jeśli wybraliśmy opcję z suchą bułką, to najpierw ją namaczamy i dopiero potem wrzucamy do masy.
Dla wegan zamiast jajka proponuję płatki kukurydziane, zdają egzamin :) Masa powinna mieć konsystencję gęstego ciasta.
I cóż, formujemy kotlety i smażymy je na oleju :)
Wskazówki i uwagi:
Proponuję zawsze zrobić próbnego kotleta zanim zaczniemy smażyć przemysłowo na całej patelni - chodzi o smak i o to, czy nie będzie się rozpadał przy smażeniu. Jeśli będzie to sytuację można uratować odrobiną mąki i wody.
Nadesłał(a) rondel,
dnia: 2008-06-08 00:46:10.062
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.