2 garście soczewicy zielonej
2 plastry ananasa z puszki
2 ogórki kiszone
2 dymki (albo zwykła, duża cebula)
ząbek czosnku
olej rzepakowy do smażenia
sól
pieprz
papryka ostra w proszku
ocet i cukier albo zalewa z ananasa i z ogórków
1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
Soczewicę wypłukać, zalać wodą i gotować około 20 minut aż zmięknie. Następnie odcedzić.
W tzw. międzyczasie pokroić ananasa i ogórki, a także białą część dymki i czosnek. Szczypior z dymki posiekać i zostawić na koniec do posypania dania.
Na rozgrzanym oleju zeszklić czosnek i cebulę. Następnie dorzucić pokrojone ogórki. Wreszcie do garnka powinny trafić też soczewica, a na końcu ananas. Całość dusić chwilę.
Dodać sól, pieprz i paprykę do smaku, a także doprawiając całość cukrem i octem (albo słodką zalewą z ananasa i kwaśną z ogórków), żeby uzyskać odpowiadający nam smak słodko-kwaśny. Na koniec dodać pół małego słoiczka koncentratu i jeszcze chwilę dusić mieszając od czasu do czasu. Na koniec posypać szczypiorkiem.
Wskazówki i uwagi:
Moje danie miało postać dość gęstego gulaszu i zostało podane z ryżem. Smakowało :-)
Nadesłał(a) bartolome,
dnia: 2008-06-01 10:04:48.734
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.