puszka.pl - pysznie!

Domowy wegański chleb

Chlebek wiele nie urośnie, więc formę musimy wybrać według własnych upodobań. Nie jest pracochłonny, chociaż cały proces zajmuje trochę czasu. Koszt na dwie duże formy to w sumie około 14 złotych.
Długo się trzyma i jest naprawdę smaczny!



Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 kg mąki tortowej pszennej typ 450
1 szklanka mąki żytniej razowej
1 szklanka otrąb pszennych
1 szklanka siemienia lnianego
1 szklanka sezamu
1 szklanka słonecznika
1 szklanka pestek dyni
2 łyżeczki cukru,
2 łyżeczki soli (może być nawet więcej)
około 4-6 szklanek wody

Przygotowanie:

Ciasto wyrobić łyżką drewnianą i odstawić na 2 godziny. Po tym czasie odłożyć do słoika 3-4 łyżki ciasta na następny chleb ( słoika nie zakręcać, ponieważ cisto urośnie).

Pozostałe ciasto przełożyć do 2 foremek tzw. keksowych, wysmarowanych margaryną. Pozostawić w formach na 14-16 godzin.

Wstawić do piekarnika na 25 minut - 220 st. C., potem 1,5 godziny w 150 st. C.

Wskazówki i uwagi:

Osobiście korzystałam z zakwasu od koleżanki, to fajny sposób na 'podanie dalej' przepisu (jeśli chcemy, możemy nasz zakwas komuś dać i polecić ten super wypiek :) )
Nadesłał(a) xnikax, dnia: 2008-06-01 13:34:47.612
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: