puszka.pl - pysznie!

Zupa chińska z kostką sojową i warzywami konserwowymi

Nie ma nic wspólnego z "gorącym kubkiem" ;) Podbija serca jedzących, gdziekolwiek jej nie zrobię - moje też kiedyś podbiła. Ale z Chin chyba nie pochodzi...


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 5 osób

ok. 4-5 pomidorów (zimą z puszki)
2 papryki
1 duża cebula lub 2 mniejsze
0,5 opakowania kostki sojowej
warzywa konserwowe: mieszanka meksykańska (taki twór w słoiku lub puszce, w którym jest kukurydza, groszek, marchewka i fasolka czerwona)

margaryna/ olej do smażenia
bulion warzywny (może być z kostki)
sól
pieprz
mogą być inne przyprawy (ja używam "pomidorowych": oregano i bazylii)

Przygotowanie:

Parzymy pomidory wrzątkiem i obieramy ze skóry, po czym kroimy na dość małe kawałki i obficie przyprawiamy - muszą być dość dobrze popieprzone. Kroimy paprykę i cebulę, podsmażamy na maśle lub oleju, by cebulka się zeszkliła, a papryka zmiękła.

Wrzucamy kostkę sojową do wrzącego bulionu (wersja uproszczona to woda + kostka warzywna, można oczywiście użyć bulionu własnej od podstaw roboty), czekamy aż trochę namoknie (garnek wciąż stoi na ogniu!).

Wrzucamy do bulionu zawartość patelni, potem pomidory. Na koniec dodajemy odsączoną mieszankę meksykańską i mieszamy wszystko razem. Czekamy aż się chwilę przegryzie i gotowe :)

Wskazówki i uwagi:

Trzeba ją dość dobrze doprawić, ma być ostra, a nie mdława w smaku.
Kolor zupy jest dość niewyraźny, co absolutnie nie wpływa na jej smak, jednak - jeśli komuś przeszkadza - można jeszcze podprawić całość koncentratem pomidorowym (z tym, że wówczas zupa może nabrać kwaskowatego odcienia smakowego).
Nadesłał(a) arahja, dnia: 2008-06-04 21:05:48.686
Źródło/autor przepisu: przepis mojej dobrej koleżanki, dziedziczony rodzinnie ;)

Twoje zapiski: