"Spaghetti" z cukinii
Zielone, warzywne "spaghetti"? Czemu nie! ;)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 2 osób
1 cukinia
1 średnia cebula
pół dużego pomidora albo jeden średni
ćwiartka papryki czerwonej
garść małych boczniaków (albo duże pokrojone ;)
groszek
kukurydza
marchewka (ostatnie trzy mogą być mrożone/ z puszek/ świeże)
oliwa do smażenia
sól
przyprawy, np. jarzynka, bazylia, tymianek, czosnek i trochę ostrej papryki
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Sparzamy pomidora, zdejmujemy skórkę i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na patelnię. W kosteczkę kroimy też paprykę i dorzucamy do reszty.
Po chwili dodajemy boczniaki i mrożonkę (lub świeże warzywa lub z puszek). Gdy zrobi się to wszystko za suche, można dolać ciepłej wody, poddusi się trochę ;) Gdy już uznamy, że jest dobre, przyprawiamy.
Kroimy cukinię w cienkie paseczki (tak, żeby przypominało "spaghetti", tylko trochę grubsze). Nastawiamy garnek z posoloną wodą. Gdy się zagotuje wrzucamy do niego naszą cukinię i gotujemy ok. 2 minuty (trzeba pilnować, żeby się nie rozleciała).
Wykładamy "spaghetti" na talerz i dodajemy warzywka z patelni.
Smacznego ;)
Twoje zapiski: