puszka.pl - pysznie!

Sałatka brokułowa z fetą i oliwkami


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

brokuł
cebula czerwona
czarne oliwki
ser feta
oliwa
zestaw ulubionych przypraw - zioła (np. oregano, bazylia, tymianek) i ew. pieprz, chili, czosnek, skórka z cytryny
ew. płatki migdałowe do posypania

Przygotowanie:

Jak to w sałatce: chodzi o wrzucenie wszystkich składników na jeden talerz.

Uwagi co do poszczególnych składników:
- brokuła, po podzieleniu na różyczki, wrzucamy do gotującej się wody dosłownie na 2-3 minuty.
- czerwona cebula ma bardzo łagodny smak, ale jeśli ktoś woli jeszcze delikatniejszy, można przelać wrzątkiem na sitku.
- jeśli chodzi o fetę, to teoretycznie powinniśmy pokroić ją w kostkę i trzymać w oliwie z zestawem ulubionych przypraw - potem ta oliwa służy jako sos do sałatki. Ja jako leniwiec kupuję gotową fetę w oliwie.
Nadesłał(a) Tili, dnia: 2008-07-22 06:40:56.175
Źródło/autor przepisu: podpatrzone w knajpce wegetariańskiej w Krakowie

Twoje zapiski: