Ja zamiast robionych sosów, używam tych, do których wystarczy dodać wodę i olej. Polecam paprykowo-ziołowy, francuski, grecki i włoski:)
Rodzaj diety: ovo-wege
Składniki:
dla 4 osób
200-250 g fasolki szparagowej (może być mrożona)
2 pomidory
1 ząbek czosnku
1 czerwona cebula
kilka gałązek posiekanej natki
4 łyżki oleju
łyżka octu winnego
po łyżeczce musztardy i majonezu
sól
pieprz
cukier
Przygotowanie:
Fasolkę ugotować, odcedzić i wystudzić. Cebulkę obrać i pokroić w plastry. Pomidory pokroić w ósemki, a potem jeszcze na pół. Musztardę, majonez, ocet winny wymieszać. Stopniowo dodawać olej, cały czas mieszając.
Na koniec przecisnąć obrany ząbek czosnku i wsypać natkę. Sos przyprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Fasolkę, pomidory, cebulę włożyć do salaterki, polać sosem i wymieszać.