kotlety sojowe (500 gram)
sos sojowy lub inne przyprawy do namoczenia kotletów
mąka do panierki (np. kukurydziana)
olej do smażenia
2 kg. marchwi
por (koniecznie!)
2 koncentraty pomidorowe
sól
pieprz
inne przyprawy
natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Kotlety sojowe gotujemy (wg. przepisu podanego na opakowaniu) i smażymy obtoczone w mące (najlepiej kukurydzianej). Po ostygnięciu kroimy w plasterki.
Marchewkę ucieramy na tarce i gotujemy w małej ilości wody (sos nie może pływać, musi być zbity), dodajemy przeciery pomidorowe, sól, szczyptę pieprzu i inne przyprawy.
Wkładamy do jednego naczynia pokrojone kawałki kotletów i zalewamy gęstym sosem. Na zakończenie dorzucamy sporą ilość pokrojonego drobno pora i mieszamy dokładnie wszystkie składniki.
Na półmiskach lub talerzykach dekorujemy obficie natką pietruszki lub pociętym w krążki porem. Potrawę odstawiamy na kilka godzin i podajemy na zimno.