opakowanie makaronu lasagne
1 cukinia
2 cebule
2 papryki
ok. 5 garści małych pieczarek (albo zwykłych, i wtedy je kroimy)
ponad 500 g przecieru pomidorowego z kartonika lub własnej produkcji
zioła, najlepiej świeże: bazylia i rozmaryn
czosnek - ile kto lubi
ok. 2 łyżki mąki
oliwa lub olej do smażenia
Przygotowanie:
Sos 1: przecier pomidorowy (ok. 500 g) + bazylia i rozmaryn, pokrojone listki + czosnek.
Sos 2: smażona na oleju cebulka i czosnek + mąka + przecier.
Na dno sos 1, następnie makaron, pocięta w plasterki i usmażona cukinia, makaron, sos 1, pokrojone w kostkę i usmażone papryka i cebulka, makaron, sos 1, pieczarki usmażone w całości (jeśli są wystarczająco małe), makaron, na górę sos 2.
Całość pieczemy.
Wskazówki i uwagi:
Najlepsze jest kiedy troszkę postoi, dlatego polecamy jeść na drugi dzień! Można podgrzać lub zjeść na zimno.